70cm 3DA0MB EME Dxpeditie

(2017-10-15) PE1ITR


Het was weer enige tijd geleden dat ik qrv was op 70cm met eme. Ik had vorig jaar de antennes opgeborgen. Aanleiding om het station weer op te bouwen was de 3DA0MB Swaziland EME DXpeditie.
Zondagmorgen het hele station weer opgebouwd en na een kleine 2 uur later was het gereed voor gebruik. Ik moest wel op de ontvangst inleveren omdat deze keer de pre-amp in de shack bleef. De hele configuratie had ik intussen gewijzigd en het weer terug veranderen zodat de pre-amp bij de antenne gemonteerd kon worden kosten me op dat moment teveel tijd. Wel had ik hele goede coax tussen antenne en shack dus ik heb het gewaagd om zo te gaan werken. Eigenlijk not done bij EME.

Eerst enige tijd geluisterd op de dxpeditie frequentie 432.090MHz, maar ik kon niets waarnemen. Toen eerst maar eens een eme qso gemaakt met NC1I, een sterk station, om te zien of de zaak wel werkte. NC1I kwam meteen terug en de signalen over en weer waren goed. Hij gaf mij zelfs een -10 rapport! Vervolgens weer terug naar de frequentie van 3DA0MB. Nog niets te ontvangen. Weer naar buiten de antenne goed richten en een kop koffie halen. Eenmaal in de shack met een kop koffie zag ik ze ineens opkomen met CQ. Ik meteen roepen en na een sequentie kwamen ze terug op mijn aanroep. Ik blij en qso geslaagd. Weer een nieuw DXCC en vakje. :-).


Fig 1: screenshot WSJT van het QSO met 3DA0MBFig 2: Antenne situatie bij 3DA0MBFig 3: Antenne situatie bij PE1ITR. 4x16el DK7ZB Yagi antenneFig 4: Preamps in de shack. De linkse is voor 70cm en staat normaal bij de antenne. De rechtse is voor 2m.

HOME | Go Back