70cm ATV ontvangst is verbeterd

(2017-10-01) PE1ITR


Dit jaar doe ik mee met de ATV contesten die door de VERON worden georganiseerd in het tweede weekend van de maanden maart, juni, september en december. Ik ben tot nu toe voornamelijk actief op 70cm met C3F modulatie. Dat is de klassieke TV video modulatie. AM waarbij de restzijband is onderdrukt.
In de 80-er jaren was ik hiermee ook op 70cm met ATV actief. Nu dus na ruim 30 jaar weer waarbij mijn oude atv zender inmiddels is vervangen door een professionele CATV video zender. In dit stukje gaat het verder om de ontvanger. Ik heb deze pagina gemaakt om het geheel te documenteren en wellicht hebben anderen er ook iets aan.

In de contest kijk ik met sdr ontvanger. De setup is pre-amp > sdr > laptop met SharpSDR software. SDRsharp heb ik uitgerust met de TVSharp plugin. Hiermee kan het video signaal worden bekeken. Geen topkwaliteit beeld, maar voldoende om de contestcode te lezen. En het blijkt een gevoelige ontvanger te zijn.

In de huidige tijd is het drukker geworden op 70cm met allerlei schakelsignalen. Met name in de ISM band die loopt van 433.050 - 434.790MHz. Daarbij heeft de SDR ontvanger niet veel filtering. Ik had hier last van en wilde een filter maken die ten minste het niet gebruikte bandbreedte kon onderdrukken. De ATV video draaggolf zit traditiegetrouw op 434,250MHz. Bij C3F modulatie is het gedeelte lager dan 434MHz niet nodig.
Mijn oude zelfbouw ATV zender uit de 80-er jaren had een MF dat werkte op 50.230MHz. Dit was een kristal uit een oude vhf scheepsmobilofoon. Het signaal werd daarna met een LO van 384MHz (=96MHz * 4) naar 434.230MHz gemixed. Ik had toen ook een restzijband filter gemaakt van 50 - 56MHz. Het idee was nu om de sdr niet meer direct op 70cm te laten kijken maar op 50MHz als MF en het oude restzijband filter daarvoor gebruiken. Op deze manier kan op de lager MF frequentie eenvoudiger passende filters gemaakt worden.

De oude blikjes zijn gerefurbished. Mooie SMA connectors erop gesoldeerd, ontbrekende onderdelen er weer in en de zaak weer opnieuw afgeregeld.


Fig 1: 80-er jaren blikjes; je ziet de roest erop zitten. :-) Midden boven: 70cm ontvangstconverter. Rechts boven: 70cm zendconverter met 384MHz oscillatortrein
rechtsonder: 50MHz ATV bandfilter gemaakt van spoelen van het VERON service bureau. Het signaal uit het bandfilter gaat vervolgens in een HackRF SDR



RX converter
Dit is het schema.
Ik moest in de oude 70cm ontvangstconverter weer een nieuwe fet insolderen. In het bakje lag een 3SK188 en die erin gezet.
Opbouw: Een 3sk188 FET gevolgd door bandfilter met twee spoelen. Daarna gaat het signaal naar een SBL-1 mixer. Hier wordt het gemixed met de LO van 384MHz.

LO Oscillator en TX converter
Dit is het schema van de LO Oscillator. Hier van de TX converter.
Deze schakeling werkte meteen weer. De TX converter speelt in dit artikel geen rol. Deze wordt wel weer gebruikt voor de geluidszender op 439.750MHz. En nu ook weer op 432MHz voor SSB/CW. Opbouw: 96MHz kristal oscillator. Dit gaat in een verdubbelaar (96 x 2 = 192MHz). Daarna naar gaat het signaal in een tweede verdubbelaar (192 x 2 = 384MHz).

Bandfilter
Met een miniVNA heb ik het rest zijband filter opnieuw afgeregeld. 433MHz is ongeveer 25-30db onderdrukt. Ik hoop dat daarmee de meest hinderlijke signalen naar de achtergrond gaan zodat de DX naar voren komet. Inband signalen boven 434MHz kan ik hiermee (nog) niet aanpakken. Het filter is verder redelijk vlak :-) over 6MHz bandbreedte.
Ik denk dat ik nog een tweede smaller filter ga maken zodat ik kan omschakelen tussen verschillende bandbreedte. Bv 2MHz breed. Opbouw: Twee secties van 5 LC kringen achter elkaar.


Fig 2: Doorlaat van het 50MHz ATV bandfilter gemeten op de miniVNA


Ruismeting
Om een beeld te krijgen van de totale ontvangssetup heb ik een ruisbron op de 70cm ingang van de ontvangstconverter aangesloten. Vervolgens met de SDR ontvanger na het bandfilter gekeken. Het zit er voor het doel acceptabel uit. Boven 436,5MHz valt het signaal 6db af. Dit is verder voor het doel niet hinderlijk. Het heeft te maken met de doorlaat van de 70cm ontvangstconverter.


Fig 3: Ruisgenerator



Fig 4: De ruisgenerator op de 70cm ontvanger input. Dit is het spectrum op de sdr na het 50MHz ATV bandfilter.


Gevoeligheid van de ontvanger
Om een idee te krijgen bij welke signaal niveau ik een beeld zou moeten krijgen heb ik de tv zender met een variabele verzwakker op de ontvanger aangesloten. Wanneer de video carrier ongeveer 32db boven de ruis zit ( dat is S6 ) zou ik beeld moeten hebben. Ik weet niet of dit goed is, maar ik zal hier nog wat meer referentie metingen verrichten.
Ik had in het begin een twijfelachtige video bron gebruikt. Dit was een hele kleine zwart/wit camera. Deze wilde op de SDR niet syncen. Toen ik een beter kwaliteit videobron ging gebruiken ging het goed. Dit geeft wel wat zorgen bij tegenstations die ook een degelijke video bron gebruiken. Die kan ik dan niet decoderen...
Een ander belangrijk aandachtspunt is de versterking van de versterkers in de SDR zelf. Middels schuifregelaars in SDRsharp kan de versterking van de pre-amp en het MF gedeelte van de SDR worden ingesteld. Dit gaat snel te hard waardoor aliasing ontstaat. Het resultaat is dat je helmaal niets ziet behalve een grijs beeld.
De LNA gain van de hackrf is minder kritsch en staat bij mij op 24db. De VGA gain daarintegen wel. En in de beschreven setup mag deze niet hoger dan 16db zijn.


Fig 5: 434.250MHz video signaal 32db above noise. Net beeld. Genoeg om de contestcode te lezen.



Fig 6: 434.250 video signaal 40db above noise. In het beeld zijn details te herkennen.



HOME | Go Back