103 - 108 MHz 9 element owl antenna

(PE1ITR 2016-12-29)
In de zomer van 2016 heb ik een 9 elements OWL antenne gemaakt voor het frequentiegebied 104 - 108 MHz. Deze antenne is ongever 6 meter lang en speciaal gemaakt voor FM-DX. Eigenlijk heb ik deze antenne speciaal gemaakt om de zender Santis te ontvangen. Dit is ook gelukt. De boom is nog wat langer zodat deze met een andere set elementen ook geschikt is voor het frequentiegebied 98 - 103 MHz.


Doosje van de Straler. De coax heeft 25 ohm impedantie
en werkt als transformator van 50 naar 12.5 Ohm
De onderste antenne is deze antenne in een test opstellingSWR plot van de antenne


Tijdens de experimenten met deze antenne kwam regelmatig de vraag naar boven om de onderdrukking van signalen op de achterkant nog te verbeteren. Bij FM-DX is het de kunst op andere signalen dan het gewenste station te onderdrukken zodat het gewenste signaal wordt ontvangen. In een beperkt frequentie gebied doet deze antenne het best goed en is vergelijkbaar zoniet iets beter dan de bekende korner antenne. Echter buiten het frequentie gebied wordt de voor achter verhouding al snel minder.

Op het internet zijn experimenten te lezen met zogenaamde absoptie dipolen aan de achterkant van de antenne. Ik ben dit eens gaan simuleren en kwam er al snel achter dat dit niet het gewenste effect zou gaan hebben. Simulaties wezen wel uit dat een extra reflector wel een verbetering zou kunnen brengen. In een aparte post wordt dit verder uitgewerkt.


Simulaties met een extra reflector. Daarover meer in een aparte post.HOME | Go Back