Rapport Trintelhaven 2021-05-19

(PE1ITR 2021-05-19)

Op 19 mei 2021 was ik met Gerard PE1BBI in Trintelhaven, JO22QP voor FM-DX. Bijzondere aanleiding was om de zender Santis op 107.8 MHz weer eens te horen. Misschien wel voor de laatste keer omdat in Zwitserland alle FM zender worden uitgeschakeld. DAB is de nieuwe norm. De zender Santis kunnen we in Trintelhaven over een afstand van 660 km altijd ontvangen. Deze zender is nog eens extra herkenbaar omdat er Italiaans wordt gesproken. Dit geeft nog een mooi tintje aan de ontvangst.

Gerard zorgde voor de Caravan, Mast, Aggregaat en het eten. Ik nam mee mijn 8 element OWL antenne en een goede FM ontvanger.

Naast de ontvangst van Santis was het plan was weer veel FM zenders uit Duitsland te loggen en de rope antenne van Gerard te testen.
Toen het station was opgebouwd hadden we meteen geluk met een mooie E-skip opening richting Spanje, Baleric en Algiers.

Antenne en ontvanger

om 10:20u kwam ik aan en ook Gerard was net aangekomen. Spullen uitladen en eerst de antenne opbouwen. Er was slecht weer voorspeld. Voordat de buien zouden beginnen moest de antenne staan. Net iets voor 12:00u LT was alles gereed.
Een mast met rotor stond op de dijk. Bovenin een 8 elements OWL yagi. Daaronder een korner yagi, maar dan zonder de H reflector.
Ontvangst rapport
De ontvangstlocatie is Trintelhaven in het locatorvakje JO22QP. Op deze locatie een vrije afstraling over water. Ook erg rustig met lokale FM zenders waardoor de verder weg gelegen zender eenvoudiger te ontvangen zijn.

Net voor de middag een Es opening naar Noord-Spanje en afwisseld ook naar de Baleric waarbij ook zenders uit Algiers doorkwamen. Tijdens deze opening alleen de zenders gelogd met RDS identificatie. De Es opening duurde tot 13:40u LT.

In het totaal zijn 41 stations gelogd. 25 via E-skip propagatie en 16 via Tropo Propagatie. Alle afstanden bij elkaar opgeteld is dat 44231 kilometers met een gemiddelde van 1079 km per station.
Best DX was Radio Coran (ALG) 104.8 MHz 1933 km. Mooiste DX RSI Rete Uno (Santis) 107.8 MHz 661 km die de hele dag te horen was.

Santis

Rope yagi


Op deze dag hebben we ook een ropeyagi getest. Dit is een 50 meter lange antenne waarvan de elementen zijn vastgemaakt aan een touw die boven de grond wordt gespannen. De antenne richting was Santis en de verwachting was dat we met deze antenne de zender Santis beter zouden kunnen ontvangen dan met de 8el yagi. Dit bleek echter niet het geval. Ondanks dat de antenne netjes aanpaste bleek het resultaat telleurstellend. Hier is nog werk aan de winkel..
Om 21u LT was het gehele station weer afgebroken. Gerard vertrok de volgende dag en bleef nog met de antenne op een klein mastje aan de trapleuning vastgemaakt.HOME | Go Back