Miniwhip of E-field probe antenne

(2018-02-06) PE1ITR

In het afgelopen weekend mijn oude miniwhip antenne verbeterd. De aanpassingen waren een groter antenne vlak en een betere aarding.
Daarnaast heb ik de plastic buis waarin de antenne zit groen met bruin geverfd. Door deze camouflage valt de antenne minder op. De antenne vlak heb ik wat langer gemaakt en is nu 4 X 15cm. De aarding bestaat nu uit 2 buizen van twee meter lang die ik in de grond heb gespoten.

Ik heb de indruk dat de performance goed de 20, 17 en 15 meter band. Normaal staat de antenne in de lage stand. Dit is op 2.5 meter hoogte. De hoge stand is op 6m hoogte. Volgens de literatuur geeft een grotere hoogte een beter signaal ruis verhouding. Een hoogte verschil van 4 meter zou ongeveer 4db beter signaal betekenen.

Ik meet op 20m dat mijn signaal ontvangst gemiddeld 4db lager is dan de ontvangst van PI4THT. In de lage antenne stand is dat verschil gemiddeld 10db. Dus in de praktijk blijk ik door de antenne iets hoger te zetten een signaal verbetering van 6db te bereiken.

Op 160m is de ontvangst duidelijk minder. In de lage stand meet ik gemiddeld 10 zwakkere signalen dan bij PI4THT. Echter het gaat mis wanneer ik op de lage banden de antenne hoger wil zetten. Wanneer het donker wordt schakeld ook de straatverlichting in. Dit veroorzaakt een flinke ruistoename waardoor de gewenste signalen in deze ruis verdwijnen. Als ik de antenne weer lager zet gaat het weer beter.Fig 1: De antenne na modificatie. Het vlak van de antenne is iets groter gemaakt. Ook de roest van de vorige versie is te zien.

Fig 2: De antenne in de lage stand.

Fig 3: Twee pijpen van 2m lang in de grond vormen de "ground" van de antenne

Fig 4: De antenne in de hoge stand.

HOME | Go Back