13cm WebSDR Eindhoven, de eerste tests

(2018-02-24) PE1ITR

Onder de vlag van de Heinrich Hertz Stichting ben ik samen met Eric PE1MIX een 13cm websdr aan het bouwen. Naast de bekende websdr functie zal deze websdr ook de mogelijkheid hebben om DVB-S signalen tot een symbol rate van 2k te ontvangen en bakensignalen continue te monitoren tbv van radio propagatie onderzoek. Afgelopen week was de ontvanger unit door Eric afgebouwd en heb ik deze mee naar huis genomen om verder te testen. Mijn taak is nu een server in te richten en deze aan te sluiten aan 3 sdr ontvangers die vervolgens op hun beurt weer aan de converter unit zijn gekoppeld.


Fig 1: De 13cm websdr converter is gebouwd in een 1u 19inch kast. De converter is gelocked aan een 10MHz GPS referentie.Fig 2: De drie rtl-sdr dongles kwamen vandaag ook nog met de post binnen.
Het feest kon meteen beginnen.Dit weekend de ontvanger bij mij thuis aangezet en aangesloten op een kleine slot antenne op 4m hoogte. Dit is een enkele slot gemaakt met een stuk printplaat naar ontwerp van G8AJN. Hier is foto van deze antenne nog zonder buis eromheen. De bedoeling is natuurlijk dat de ontvanger uiteindelijk op een flinke hoogte wordt geplaatst met een high gain slot antenne. Deze webpagina is een verslag van eerste experimenten. Ik ben met de auto en een helix antenne rond gereden om te kijken of ik mezelf via de websdr kon terughoren.


Fig 3: De slot antenne in grijze buis en 13cm voorversteker op 4m hoogte achter het huis. Foto genomen richting PI7RTD.


Meteen viel op dat PI7RTD over een afstand van 80km af en toe via vliegtuig reflectie werd ontvangen. Dit was meteen een first omdat dit het eerste signaal was dat met deze ontvanger werd ontvangen. Hier is een audio opname van de ontvangst. Op zich is dit wel opmerkelijk aangezien de antenne richting Noord is afgeschermd door een flinke loods. Maar bij nadere beschouwing toch ook wel logisch omdat er naar het vliegtuig op 10km hoogte direct zicht is als deze tussen het baken en mij vliegt. De elevatiehoek is best groot en daarmee wordt als het ware over de loods heen gekeken. De reflecties zijn door deze elevatiehoek wel kort. Mijn ervaring is dat de reflecties voor een verbinding pas mooi zijn als de afstand tussen de stations 400 to 800km bedraagt.
De ontvangst van PI7RTD is in ieder geval een mooie indicatie dat de performance goed is.


Rondrijden

Op 25 februari 2018 ben ik met de auto gaan rondrijden. Het was mooie zonnige dag, maar met een ijzig koude wind. Dus ik heb het experiment kort gehouden. De route liep vanuit Eindhoven naar Wintelre, Vessem, Hapert, E3 strand en vervolgens over de A67 weer terug naar Eindhoven. Meegenomen een 30w 13cm zender met een kleine helix antenne. Het geheel werd gevoed uit 2 in serie geschakelde accu's. De eindtrap in de transverter is 28v, maar met 24v doet die het ook met wat minder output. Doel van de rondrit was te kijken in welke mate de websdr mijn signaal over afstand kon ontvangen en op deze manier een indruk te krijgen van de performance. Mijn eerste stoppunt was op 3km afstand en daar kwam ik glasrijk over de websdr heen. Daarna werd het echter snel moeilijker. Op 7km afstand kon ik het signaal nog net terughoren. Het signaal moest toen door de bossen.


Fig 4: De helix antenneFig 5: De zender: 13cm Transverter met FT817ND en de twee accu's in een krat


Op de stop plaatsen verder weg kon ik mijn signaal niet meer op de websdr waarnemen. Omdat ik in de aanvliegroute zat richting Eindhoven Airport kwam ik op het idee om het eens via vliegtuigreflectie te proberen. Flightradar op de laptop aangezet en jawel er kwam een vliegtuig aan. Op het moment dat deze over kwam vliegen ben ik gaan testen. Dit werd een succes. Het signaal werd steeds harder en ik kon mezelf op deze manier wel terughoren. Hier is een opname van de reflectie. Ik had handen te kort om ook nog eens doppler op het signaal te corrigeren. Dus het staat op de opname in het begin van de reflectie wat naast de frequentie afgestemd. De uiteindelijke best dx van vandaag was 9.6km. Weer een leuk resultaat en ik weet zeker dat we leuke dingen kunnen gaan doen met deze nieuwe 13cm websdr.


Fig 6: Mijn positie, de positie van de websdr en vliegroute van het betreffende vliegtuig.Fig 7: De antenne tijdens de reflectieHOME | Go Back