Nieuwe 13cm ATV Zender

(2017-09-15) PE1ITR
De laatste maanden ben ik met de arduino nano aan het experimenteren en zo kwam ik op het idee om hiermee een 13cm atv zender aan te sturen via de i2c bus. Ik had al jaren een kapotte 13cm atv zender liggen met een SP5055 erin die met de arduino mooi aangestuurd kan worden, maar het kwam er tot nu toe niet van de zender te repareren. Ik had er wel eens eerder naar de zender gekeken, maar de fout toen niet gevonden. Nu heb ik de SP5055 maar vervangen en verbaasd constateerde ik dat de zender het meteen weer deed :-). (Waarom heb ik dat niet eerder gedaan vraag jezelf dan af..)
Vervolgens sofware gemaakt voor de arduino en nu kon ik mooi de zender met een schakelaar op ingangsfrequenties van PI6EHV afstemmen. De software nog wat uitgebreid met een led voor output detect en aparte ptt voor de PA. Als ik bv de frequentie aanpas schakelt de zender even uit. Het geheel in een mooi stevig kastje gemaakt. Deze zender bestaat nu uit een baseband modulator, 13cm stuurzender en een 4w PA. Toen de het allemaal weer werkte ben ik eens gaan kijken met hoe sterk ik met verschillende antenne's over het relais kon komen.


Fig 1: 13cm zender gerepareerd


Verschillende kleine antennes
Het ATV Relais PI6EHV is 5,4km van mij verwijderd. Vanuit het bovenste slaapkamerraam is een redelijk zicht in de richting. Ik ben begonnen met een UWB Vivaldi antenne van RF Space die loopt van 600 tot 6000 MHz. Met deze antenne kwam ik op 13cm probleemloos over het relais. Ook nog geprobeerd met een WA5VJB LPD antenne 2100 - 11000MHz op printplaat. Dit gaf zeker een acceptabel beeld maar het signaal was duidelijk zwakker. Het meest verrassende resultaat kwam van een slot antenne die ik begin dit jaar naar het ontwerp van G8AJN heb gemaakt. Met deze horizontale rondstraal antenna kwam met een prima signaal ruisvrij over het atv relais
Ik heb deze slot antenne gemaakt van twee stukjes printplaat waarin in het hoekpunt de sleuf is gemaakt. Het midden van de sleuf wordt met een stukje semi rigid coax gevoed. Ik heb de antenne met een analyser gemeten en deze resoneerde netje in de 13cm band. Misschien net iets te laag in frequentie afgestemd.
Het goede resultaat van de slot antenne bracht mij op het idee om de zender portabel te testen.Fig 2: 13cm in een kastje met een van printplaat gemaakte horizontaal rondstralende slot antenne.Fig 3: Mijn signaal is over een afstand van 5,4 km te zien op het atv relais in de PIP linksboven.


Portabel ATV
De atv zender heb ik met een accu in een rugzak gestopt en tijdens het de wandeling met de hond getest over de repeater. Ik was wel onder de indruk van het bereik. Dat het signaal op de spotterhill goed over het relais zou komen had ik wel verwacht. Maar ook op een groot veld tussen de bomen en achter alle huizen en op 6.0 km afstand kwam het signaal goed over de repeater.
Op de foto's hieronder de situatie over de grootste afstand weergegeven. Ik heb een 12v 7Ah accu gebruikt. In een duurtest op de accu schakelde de zender na 4,5 uur continue bedrijf uit. Dat klopt gegeven het feit dat de zender exclusief camera 1,4A stroom verbruikt.


Fig 4: Over deze afstand (6.0km) was het signaal te zien.Fig 5: De rugzak met de atv zender. De slot antenne steekt eruit. De foto is genomen richting het relais wat op 6km afstand staat.Fig 6: In de PIP linksonder (op 2335MHz) sta ik met de hond op de positie zoals op de kaart aangegeven. De zender stond in de rugzak op het electriciteitshuisje in het veld zoals in de foto hierboven.

HOME | Go Back