Mijn eerste ontvangst van een EME station in 1986

(2017-10-25) PE1ITR


Afgelopen maandag 21/10 kreeg ik van de VERON de gouden speld uitgereikt. Ik was daarvan wel onder de indruk en het is een mooie erkenning van het werk dat is verzet. Deze gebeurtenis deed mij in ieder geval ook weer denken aan de beginperiode als radiozendamateur. In ieder geval had ik de gouden speld niet in gedachte bij het behalen van mijn machtiging (PD0LJX) op 15 jarige leeftijd in 1981. Later in 1983 werd de roepnaam gewijzigd in PE1ITR.
Nee die machtiging was nodig om zenders te maken en daarmee te kunnen experimenteren. Zo heb ik bijvoorbeeld een bijzondere herinnering aan de eerste ontvangst van een EME station op 144MHz met mijn zelfbouw station. En daar gaat deze pagina verder over.


Onder 144MHz 10 elementen yagi 4,5m lang. Boven 432MHz 28 elementen yagi 6m lang.
Rotor was channelmaster. De antenne stond op het dak van mijn ouderlijk huis. JO21UL



Op 19/20 april 1986 was ik met vrienden naar een muziekconcert van Jan Akkerman geweest. Daarna zijn we tot in de nacht gaan stappen. Op de terugweg op de fiets naar huis viel de mooie volle maan al op. Omstreeks 3 uur in de nacht kwam ik thuis en als vaste gewoonte zette ik mijn transceiver aan om even over de band te draaien. Het viel me toen op dat er op 144MHz veel cw activiteit was beneden in de band. Al snel had ik door dat de REF-EME contest werd gehouden. De antenne werd richting west naar de maan gezet. Elevatie had ik toen niet. En ik probeerde wat te ontvangen.....

Op de achterkant van de antenne hoorde ik een sterk station cq roepen. Dat was DL8DAT. Wellicht konden de echo's van dit signaal worden ontvangen. En ja hoor, zachtjes waren de echo's te horen. Wat was ik toen blij.

Dit is de wav file van het signaal van de orginele opname op een cassettebandje. Je hoort het directe signaal en na 2.5 seconden het tegen de maan gereflecteerde signaal van DL8DAT (wav). Na de uitzending van "TU dit dit" hoor je zachtjes de echo van deze tekens.

Ik gebruikte toen mijn zelfbouw tranceiver met een BF981 mosfet aan de ingang. Geen pre-amp in de mast. De antenne was een 10 elements yagi naar het ontwerp van DL6WU die ik had gemaakt van onderdelen die je bij het VERON Service bureau kon kopen. De coax naar de antenne was 15 meter RG213. Ontvangstmatig had ik niet direct een superstation voor EME. DL8DAT compenseerde dat wel met zijn stack van 16 yagi's.


DL8DAT. Stack van 16 yagi's


In die tijd leek EME voor mij alleen weggelegd voor de mega stations. Ik denk wel dat dit mijn interesse voor EME heeft gewekt en om het ook met een klein station te proberen. Mijn eerste EME qso's heb ik jaren later pas op 70cm gemaakt met 2x28 el yagi. De eerste 28el van de twee staat hier op de foto boven aan de pagina. Ik had toen 180 watt output. Eerst met K2UYH in JT44. Het tweede qso was een random cw qso. HB9Q riep cq en ik riep hem aan. Maar dat is weer een verhaal apart ...


73 Rob PE1ITR


HOME | Go Back