ATV Contest december 2017 bij PI4GN

(2017-12-11) PE1ITR

Op 9 en 10 december 2017 heb ik samen met Jaap PA0T en Gerard PE1BBI bij PI4GN meegedaan met de ATV contest. We waren qrv op 70cm met 400w en 23cm met 110w onder aan de antenne. Ondanks dat we niet veel verbindingen hebben gemaakt was het weer een gezellige contest. Het weer was slecht en ook de condities waren slecht. Alhoewel, we hadden zaterdag op 23cm interessante propagatie met hele snelle qsb. Jaap en Gerard verzorgde het 23cm station inclusief de antennes voor alle banden. Ik heb het 70cm ATV station verzorgt. De voorbereiding van de heren was goed en ik kon mijn 70cm station zo op de antenne aansluiten. Ook was een heerlijk verwarmde shack voorbereid. En de catering van Gerard was weer voltreffelijk. Jaap heeft een mooi verslag gemaakt van de contest dat elders is te lezen. Deze pagina gaat verder voornamelijk ook over het 70cm gedeelte van de contest.


Fig 1: 70cm: 2 x 28element M2 yagi antenne. 23cm: 2m dish met OE9PMJ belichter


Het 70cm station bestond deze keer uit 2 x 28 elements M2 antenes, mijn CATV stuurzender gevolgd door 3 versterkertrappen met 400w uit. De ontvanger bestond een preamp gevolgd door een converter en de Hackrf SDR. Gekeken werd met SDR# met de TV plugin. Op deze manier kon ik tegelijkertijd ook via audio naar de beelddraaggolf luisteren en de antenne richting optimaliseren. Ik heb hier de ontvanger beschreven. Ik gebruik 50MHz als midden frequent, maar dat blijkt niet zo'n heel handige keuze bij zeer zwakke signalen omdat er op 50MHz een carrier staat afkomstig van de interne clock van de SDR ontvanger. Ik heb op een gegeven moment in de contest de configuratie ook gewijzigd en ben met SDR ontvanger direct op 434.250MHz gaan kijken. Zo had ik minder last had van die carrier, maar weer mee last van stoor signalen in de 70cm band. Hierover verderop in het verhaal meer.
Verder eigelijk geen technische problemen gehad. Alleen op zaterdag avond werd de ontvanger gestoord door statische regen en sneeuw. Ook was zaterdagavond door de neerslag de SWR zo slecht dat de SSPA in de beveiliging ging. Toen het later in de avond wee opklaarde was de SWR weer goed.

Toen we in de maanden voor de contest de plannen maakten om mee te doen, wilde ik ook qrv zijn op de hogere banden 13, 9 en 3. Ik heb een 4w zender voor 13cm en ontvangst voor 9 en 3cm. Voor 9 cm is een 50w zender nog in aanbouw. Echter in de aanloop van de contest bleek dat de setup op deze banden nog niet klaar en/of optimaal was. Met dank aan PE1EZU voor het test signaal op 9cm de woensdag voor de contest. Verder was onze locatie redelijk ver weg van de actieve microgolf ATV stations zodat het maar de vraag was of we daar verbindingen zouden gaan maken. Uiteindelijk is ook met het oog op het slechte weer vlak voor de contest besloten de hogere banden weg te laten. Een prima keuze.


Fig 2: Hier zitten de operators


Tijdens de contest op 70cm slechts 4 verbindingen gemaakt. PA9DX/a en PE1POA heeft ons beeld gezien. Wij konden PA0BOJ met een verrassend goed beeld in een vlaag ontvangen en dit was meteen met 225km onze best DX op 70cm. PA0BOJ had lokaal erg veel storing en kon ons dus niet ontvangen. Slechts 1 twee wegverbinding gemaakt. Dit was met PE1NKT. We hebben ook met andere stations geprobeerd maar we konden alleen de video carrier in ssb ontvangen. Die signalen waren meestal tussen de 15 en 20 db boven de ruis en ik heb ongeveer 32 db nodig voor een leesbaar plaatje.
We hadden ook te maken stoorsignalen. In het spectrumplaatje hieronder zijn de signalen te zien rond 434MHz en 439MHz. En eigenlijk valt het wel mee in die richting als ik dat bij mij thuis vergelijk. De 439MHz signalen zijn in de meerderheid maar deze zijn niet zo hinderlijk en wel goed te onderdrukken. Het meest lastigste zijn de 434MHz signalen boven de video carrier.


Fig 3: spectrum richting 220 graden azimut


Resultaten


Fig 4: Gemaakte verbindingen: 23cm = rood 70cm = blauw.


In totaal 7 verbindingen op 23cm en 4 op 70cm.
70: 4 QSO's, 607 punten, Best DX op 70cm: PA0BOJ 224km
23: 7 QSO's, 2184 punten, Best DX op 23cm: PA3CGG 191km


Snelle qsb

Op 23cm hadden we toen de sneeuwstorm voor ons lag temaken met hele snelle qsb op de signalen. We dan af en toe beeld maar het was zo kort dat je de code niet kon lezen. De oplossing was om een video filmje van het beeld te maken en deze dan langzaam af te spelen.

Verbeteringen

Naar aanleiding van deze contest heb ik de volgende verbeteringen voor 70cm in gedachten:


1. Ontvangst
Gezien het stoorsignaal op 50MHz het middenfrequent verplaatsen naar 28MHz. Hiervoor kan ik mijn standaard 70cm transverter gebruiken. Dus dit eenvoudig te realiseren.
Vervolgens een 2MHz breed filter maken tussen 28 - 30MHz. Op deze manier kan ik smal kijken tussen 434 en 436MHz en eventuele stoor signalen onderdrukken. Omdat ik mij LO van frequentie kan veranderen kan ik op deze manier ook hoger in frequentie kijken. Dit vereist wel dat tegenstations ook hoger in frequentie kunnen zenden. Zie het volgende punt.

2. Zender
Ik denk dat het veel kan helpen om niet meer op 434.250MHz te zenden, maar iets naar boven te verhuizen. In ieder geval verder weg van de ISM signalen. bv 435.250 of 436.250MHz. Om dan aan de bovenkant niet buiten de band te raken denk ik eraan om een video filter te maken waarmee alles boven 2 of 2.5MHz sterk wordt verzwakt. Dit gaat dan wel ten koste van de video kwaliteit, maar dat is onbelangrijk in een ATV contest. Daarin gaat het erom de 4 cijferige code die ook nog eens groot in beeld staat over te brengen. De zender zou dan uitzenden tussen 435.250 + 2.5 = 437.750MHz. Dit is mooi tussen de ISM band, de repeater kanalen en DGPS signalen in. Wel weer precies in de sateliet band, maar voor die 4 weekenden per jaar is dat m.i wel acceptabel. Het gaat immers om het experiment.

Alle stations bedankt voor de verbindingen en pogingen voor een verbinding. Tot de volgende contest.

73 Rob


HOME | Go Back